V prosinci mě potrápila ta věc, co koluje venku, a tak jsem snad poprvé neposlal téměř 2 měsíce žádný newsletter. Jsem rád, že jste všichni vzali s pochopením komplikace s provozem prodejny, které se zrovna strefily do největšího náporu předvánočních prodejů. Některé dny budete i nadále na prodejně vídat Aleše z nedaleké Buddha čajovny, který mě zaskakuje, než se vrátím zpátky do plného medovinového úvazku. Již se těším na společné degustace a setkávání s Vámi na prodejně, protože se toho hodně změnilo a hodně se ještě chystá! A musíte se určitě zastavit anebo skouknout novinky na e-shopu.

Spojili jsme se s největší specializovanou prodejnou se cidery v ČR

Jako se Medovinárna jediná v ČR věnuje výhradně poctivým medovinám, Vojtěch Čížek, zakladatel Dobrého cideru, podobně v roce 2017 otevíral nedaleko Výtoně spoji kamennou prodejnu zaměřenou na nejkvalitnější cidery. Bohužel současná doba, která zatím nemá konce, úplně nepřeje kamenným prodejnám a dohodli jsme se, že spojíme podniky a rozšíříme portfolium produktů a služeb pro naše zákazníky.

Medovinárna zůstává na svém místě, Dobrý cider funguje i nadále online a celý sortiment se fyzicky přesunul do Medovinárny. Navíc všechny cidery můžete zakoupit i na našem e-shopu v nové sekci Cidery, ceny jsou stejné. Nákup nejlepších medovin a ciderů můžete tedy zkompletovat na jednom místě v rámci jednoho nákupu:-) Policím se cidery sice musela v prodejně ustoupit velká nástěnná mapa, ale potřebujeme nyní využít každé místo na stále rozšiřující se nabídku. 

Věřím, že si dobré české i zahraniční cidery oblíbíte. Zejména léto si osobně bez chutného cideru nedokáži představit! Situace v segmentu ciderů je u nás hodně podobná jako u medoviny. Běžně se v restauracích a barech s poctivým ciderem tak často nesetkáte. Provozovatelé dávají přednost známým značkám, které jsou marketingově tlačené v reklamách, a samozřejmě ceně. Velké komerční cidery jsou však často doslazované cukrem, vyráběné z koncentrátů a s přidanými aromaty, takže se jedná zcela umělé produkty (jako dezertní medoviny). Tomu cenově nemohou konkurovat menší výrobci a ti, kteří cidery vyrábějí opravdu jen z jablek (nebo hrušek), často i ze starých odrůd nebo z vlastních sadů.

Na Vojtu Čížka jsem narazil již někdy před rokem 2015 a účastnil jsem se několika degustací ciderů, které mi právě otevřely oči, rozšířily obzory a hlavně potěšily chuťové buňky. Byli jsme od té doby v kontaktu, protože jsme oba propagovali kvalitní produkty a jsem v tom tak trochu srdcaři:) Nyní jsem potěšen, že můžeme takto úzce spolupracovat a sortiment i degustace ciderů nabídnout všem vám právě v Medovinárně. Do budoucna se budeme ještě více zaměřovat na výběr co nejkvalitnějších ciderů, objevovat nové značky u nás i v zahraničí a zpřehledníme pro Vás nabídku se zvýrazněním odlišností a výjimečností jednotlivých produktů.

Degustace anglických ciderů - Sheppy's a Aspall - 23.2.

První ze série nových degustačních cider akcí se uskuteční již za 5 týdnů. Cidery Sheppy's a Aspall jsou známé anglické značky ciderů, které dobře reprezentují anglický styl ciderů. Ochutnáme a porovnáme cidery s různými charaktery a také několik jednodruhových ciderů, které jsou vyrobeny z originálních starých anglických odrůd speciálně určených na cider.

Na degustaci se přihlásíte zakoupením poukazu na e-shopu. Místa pomalu mizí..

Další degustace a ochutnávky medovin

Pravidelné neformální klubové degustace probíhají každý první čtvrtek v měsíci pro členy Klubu přátel Medovinárny. Je nutné se opět předem přihlásit a zaplatit vstupné. Nově včetně občerstvení.

Novinky konce roku 

Jak jsem již zmínil, nebylo v mých možnostech poslední více jak měsíc informovat Vás o novinkách v nabídce a tak udělám rychlé shrnutí toho nejzajímavějšího:

  • Doplnili jsme dostatečné zásoby velmi oblíbených lehkých medovin ze Španělska značky Hidromiel Odin. V nabídce jsou stále druhy: Odin, Loki a limitovka vynikající zázvorový Mjolnir. Věřím, že vystačí na každého.
  • Firma Pleva pustila před vánocemi do prodeje několik limitovaných jedinečných řad medovin. Mladá ořechová je už pryč, ale ještě máme zásoby mátové, červeného rybízu, levandulové a meruňkové. Kromě toho máme poslední kusy vynikající malinové a černého rybízu.
  • Medárna Hrádek přišla jednak s novými etiketami, ale také s novým pymentem, tedy vinnou medovinou, konkrétně červenou z výrazného svatovavřineckého, pod názvem Eugénie.
  • Od listopadu máme v nabídce sladkou slovenskou liptovskou medovinu (např. borůvkovou, brusinkovou nebo s kořenem hořce) a svěží lehčí španělský Valhalla Hidromiel.

Bohužel jsme nuceni reagovat na zvyšující se ceny našich zejména menších dodavatelů a došlo k navýšení některých cen medovin o cca 5-10%. Odráží to nedostatek medu a celkově zvyšující se ceny dalších vstupů - energie, obaly, uzávěry, tisk atd. Věřím však, že si kvalitní a chutná medovina své zákazníky i nadále udrží;-)

V únoru vám v sekci medovin nabídneme nové výrobce ze Španělska, Německa a přivezeme unikátní druhy medovin z Polska, na kterých si hodně pochutnáte. Konkrétně na polské medoviny se zaměříme v březnu celotýdenní akcí, teď ještě čekáme, až některé novinky u výrobců dozrají a nalahvují se. Tak nás sledujte!

Aktuální otevírací doba

úterý - pátek 13:00 - 18:00

Přeji krásné zimní dny a zahřejte se při nich šálkem medoviny

Jiří Pouček
Váš Medovinárník
Medovinárna ®

Obrázky k článku