Březnové medovinové novinky

Kromě toho, že jsme doskladnili kompletní nabídku litevských Šušvés Midus včetně nejsladší lesní a propolisové Vévodské Midus Kunigaikščių, doplnili jsme zásoby i některých polských medovin Apis a také máme zase kompletní nabídku španělských nízkoalkoholických hidromielů: Odin, Loki, Mjolnir a Helu.

A teď ty skvělé novinky:

Lietuviškas Midus - Trakai a Stakliškės

Nyní vám představujeme v Medovinárně nejstaršího litevského výrobce medoviny Lietuviškas Midus, který podle původních receptur vyrábí medoviny již od roku 1959. Jeho midusy obsahují lipový květ, chmel a jalovec. V nabídce pro vás zatím máme 2 methegliny Stakliškės (#M0719) a Trakai (#M0720). Oba můžete zakoupit v originální designové lahvi. Trakai je dostupný i v dárkové keramické lahvi. Navíc jsou tyto medoviny prodávány za velmi příjemnou cenu!

První historickou zprávu o konzumaci medoviny v Pobaltí lze nalézt v Geographice od řeckého geografa a filozofa Strabóna (64-24 př. n. l.), kde popisuje kmeny, které žily u Baltského moře, a zmiňuje, že vyrábějí nápoje z medu a obilí. Na vilniuském panství krále Zikmunda II. Augusta se v 16. století každý týden spotřebovalo 30 sudů piva a 30 sudů medoviny. V té době snad nebylo panství, které by nevyrábělo vlastní pivo a medovinu. Medovina se často objevuje v litevském folklóru, zejména v písních. Medovina se používala při pohřebních obřadech, při uctívání božstev a samozřejmě při hostinách. Mezi 18. a 19. stoletím docházelo ke kácení lesů, čímž se eliminovalo včelaření na stromech, což lze považovat za konec medoviny. Medovina se vařila při vzácných příležitostech, ale její obliba a sláva už dávno pominuly. Medovina se stala zvláštní legendou. Ve 20. století však byly učiněny pokusy o jeho oživení. Tož stručně k historii medoviny v Litvě, která je podrobněji sepsána na stránce Lietuviškas Midus.

Apis Miód pitny trójniak BRO 

Na poslední čtvrteční klubové degustaci 7.3. všem účastníkům nejvíce chutnala nová polská medovina Apis BRO, která je novinkou Medovinárny s číslem #0718. Má výjimečné citrusové aroma a osvěžující chuť medu spojenou s hořkostí speciálního netradičního citra chmele. Mimochodem, máme už jen pár posledních kusů. Ale pokud ji vyprodáte, objednáme další zásoby, ale nebude to hned.

Rokytnická medovina - tradiční 

Po úspěšné bezové medovině přichází konečně i Tradiční rokytnická medovina vyrobená studenou cestou z květových medů oblasti CHKO Broumovsko. Vskutku vynikající sladká medovinka. Pečlivá poctivá práce malého výrobce překonává mnohé známé velké značky medovin. Bude těžké se od ní odlepit:)

Degustace medovin

Ve středu 20.3. proběhne druhá ochutnávka a ozvěny Mead Madness Cup 2024. Okoštujeme některé další medoviny z mezinárodní soutěže Mead Madness Cup, která se před 2 týdny konala.

Ve čtvrtek 28.3. startujeme nové večery All you can drink, které se budou konat každý poslední otevírací den v měsíci. Takový den budete mít poslední příležitost ochutnat medoviny z degustačních setů aktuálního měsíce. Pomůžete nám je dopít, nebudeme plýtvat a my další den zaplníme chlaďáček novými medovinami. Cena je prozatím stanovena na 333,- Kč a nabízíme 8 volných míst.

Ve čtvrtek 4.4. se koná další Klubová degustace medovin - novinky a speciality, kde bychom měli ochutnat zajímavé sladké a silnější medoviny od jednoho nového českého výrobce. Osobně se moc těším.

Ve středu 24.4. vám během Řízené degustace litevských medovin představím rozmanitost tamnějších medovin od polosuchých až po nejsladší medové moky. Ochutnáme a srovnáme medoviny od 3 litevských výrobců: Šušvés Midus, Saules Midus a Lietuviškas Midus. Sluneční medoviny jsou polosladké medoviny, Šušvés Midus naopak velmi sladké a Lietuviškas Midus zase vyráběné s tradičními přísadami, jakými byl chmel, lipový květ nebo jalovec. Chuťový zážitek bude opravdu bohatý a myslím, že si každý vybere svoji oblíbenou litevskou medovinu.

V úterý 30. dubna využijte All you can drink k doochutnávce všech medovin, které vám v dubnu unikly.

Vzhledem ke květnovým svátkům neproběhne klubová degustace v 1. čtvrtek v měsíci.

Ale již na úterý 14.5. pro vás chystám Velkou degustaci jednodruhových medovin. Nebude chybět medovina z akátového, lipového, slunečnicového, javorového, kaštanového medu a třeba i některé další. Vychutnáme si čistou autentickou chuť medu v medovině bez jakýchkoliv dalších přísad. Největší odborníci na medovinu říkají, že nejlepší medoviny jsou ty čisté, kvašené z medu bez dalších přísad. Jedině v nich totiž může plně vyniknout jedinečnost použitého medu. A každý druhový med je jedinečný. Tuto degustaci si užijete, pokud máte rádi rozličné chutě medů.

V pátek 31. května opět další All you can drink. Rezervujte si místa včas.

Degustace ciderů

Všem milovníkům ciderů, cidrů či sidrů vřele doporučujeme již jedenáctý ročník Cidershow 2024. Na akci se objeví reprezentace české cidrové scény a možná i blízké zahraničí. Tento rok se sejdeme v Domě Radosti na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově a to ve čtvrtek 21.3. Přednášková část začne v 17:00 a ochutnávky ve 20:00.

Ve středu 3.4. se uskuteční ochutnávka cidrů neboli "Cidre Flows". Večerem Vás provede náš nový medovinárník a cidrie František Apfelbeck, výrobce a vlastník Kvasírny Jara. Centrem pozornosti budou cidry z regionu Normandie doplněné o zajímavé kandidáty z dalších zemí. Vzorků bude minimálně dvanáct. 

Aktuální degustační sety

Do nabídky jsme kromě 5ti a 10ti vzorkového setu medovin napříč různými kategoriemi zařadili opět 5ti vzorkový set zaměřený na druhové medoviny, takže pokud nestihnete degustaci 14. května, 4 zajímavé druhové medoviny najdete vždy i v tomto výběru.

Udělejte si s námi život sladký a medový!

Jiří Pouček
Hlavní medovinárník

Obrázky k článku