Proč darovat medovinu

Lámete si hlavu nad výběrem vhodného dárku pro vaše příbuzné, známé, spolupracovníky nebo i obchodní partnery? Hledáte něco kvalitního a hodnotného, ale zároveň originálního; něco, co obdarovaný určitě sám ocení a využije, ale co ho zároveň zaujme a odliší váš dárek od ostatních? Hledáte dárek s příběhem a tradicí? Máme pro vás výborný tip: darujte láhev tradiční české či slovenské medoviny.

Je pro to hned několik důvodů:

  • Tradiční medovina je lahodný nápoj vyráběný z přírodních surovin (medu, vody, bylinek, koření) pomocí ušlechtilých kmenů kvasinek, podobně jako například víno. Díky své jemnosti,  nižšímu podílu alkoholu (10-14%) a rozmanitosti chutí a vůní je široce oblíbená a téměř každý si najde medovinu, která mu opravdu chutná.
  • Medovina se dá navíc pít v mnoha různých situacích – jako aperitiv před jídlem, jako “dezertní víno“ po jídle, jako sklenička pro posezení s přáteli nebo i ohřátá pro chladné zimní večery. Nemusíte se tak bát, že Váš dárek skončí někde v zadních policích ve sklepě – určitě se brzo vypije (i přesto že při správném skladování je trvanlivost medoviny téměř neomezená).
  • Medovina je nejen nejstarší alkoholický nápoj světa, ale zároveň nápoj, který má svou hlubokou tradici právě u nás. České země patřily ve středověku k největším exportérů medoviny v Evropě a české a slovenské medoviny dodnes pravidelně slaví úspěchy na celosvětových soutěžích.
  • Zatímco ve středověku pili medovinu všichni naši předci od knížat až po poddané, nejkvalitnější medovina byla vždy považovnána nápojem pro slavnostní příležitost - tradičně byla podávána například na svatbách.
  • Tradiční medovinu nevyrábí velkovýrobci (ti u nás bohužel zaplavují obchody převážně nekvalitními doslazovanými a dolihovanými medovinami s využitím umělých přísad, které mají s tradiční medovinou pramálo společného), ale převážně malí a střední výrobci, kteří jsou často sami včelaři. Každá medovina tak má nejen své charakteristické chuťové vlastnosti, ale i svůj příběh.
  • Medovina je originální dárek. Vzhledem k tomu, že množství hlavní suroviny (medu) je omezené a výroba je poměrně náročná, medovina nikdy nebude mainstreamovou záležitostí, která se vyrábí po hektolitrech a kterou seženete v každém supermarketu. Výběrem medoviny tak zároveň dáváte obdarovanému najevo, že jste o dárku pro něj opravdu přemýšleli. Láhev dobrého vína každý už určitě dostal a dostane znovu mnohokrát, ale archivní medovina z akátového medu, která zrála v barriquovém sudu, se mu určitě zapíše do paměti a až ji bude popíjet, v duchu vám poděkuje.
  • Medovina má svou hodnotu. Stejně jako u vína, existují kromě běžných medovin i medoviny speciální a archivní. Ty většinou dozrávají po mnoho let v dubových či dokonce v barriquových sudech a vyznačují se obzvlášť delikátní a jemnou chutí. Tyto medoviny jsou pak stáčeny do krásně vypadajících lahví a obdarovaný tak nemusí být expert, aby poznal, že dostává něco opravdu exkluzivního.
  • Na rozdíl od ostatních alkoholických nápojů za medovinou stojí úsilí nejen výrobce, včelaře, ale i samotných včel, které jsou mnohdy velmi ohrožené naší civilizací. Abychom získali med na výrobu jednoho litru medoviny, musí až 400 včel celý svůj život obletovat milióny květů a z jejich nektaru vyrábět med.

Ve specializovaných obchodech jako je například pražská Medovinárna Vám rádi s výběrem vhodného dárku poradí a vybranou láhev Vám pak i dárkově zabalí.

Jak se liší jednotlivé medoviny a na co si dát při výběru pozor

Při výběru medoviny je potřeba zejména vědět, že na českém trhu jsou medoviny, které se tak sice nazývají, ale s pravou medovinou mají pramálo společného. Velcí čeští výrobci totiž často do medovin přidávají cukr a líh a často i umělá dochucovadla a aromata (zejména proto, že med a přírodní suroviny jsou drahé a takto mohou na úkor kvality snížit prodejní cenu). Takové medoviny, které najdete v běžných řetězcích, zejména v supermarketech, opravdu jako dárek nevolte. Dobrým vodítkem je zkontrolovat složení, které musí každý výrobce na láhvi uvádět. Jakmile tam najdete položky jako cukr, líh, barvivo či aroma, určitě takovou "medovinu" nekupujte!!

Pokud má medovina sloužit jako dárek, volíme určitě pouze z medovin vyráběných tradičním způsobem. I v rámci tradičních medovin samozřejmě najdeme rozdíly ve složení (zejména typ medu a použitých bylinek či koření) a ve způsobu výroby, které se pak projevují v obrovské rozmanitosti chutí, ze kterých můžeme vybírat.  Zde proto uvádíme pro orientaci základní rozdíly, v čem se medoviny liší:

  • Druh a množství použitého medu – med je hlavní surovinou pro výrobu medoviny a nejvíce tak ovlivňuje její chuť. Jinak chutnají medoviny z květového a lesního medu, výrazné chutě pak mají medoviny z medů jednodruhových – například akátového, lipového či slunečnicového.
  • Přidané přísady  - zatímco přírodní medovina se vyrábí pouze z medu a vody, většina výrobců vyrábí i medoviny bylinné a kořeněné, kde s využitím svých tajných tradičních receptů dodávají medovině další delikátní chutě. Speciální druhy medovin pak mohou obsahovat i různé ovocné štávy.
  • Způsob výroby – zatímco při standartním způsobu výroby se obvykle na začátku procesu směs vody a medu zahřívá či dokonce krátce vaří, v Čechách se nyní rozšiřuje počet výrobců, kteří umí vyrobit medovinu za studena, se zachováním všech aktivních látek v medu obsažených a bez použití konzervačních látek.
  • Způsob prokvašení, stupeň alkoholu a sladkosti – volbou výrobního procesu a typu použitých kvasinek lze docílit rozdíly ve výsledném množství alkoholu a sladkosti. Podobně jako víno mají medoviny typicky 12-14% alkoholu, můžeme však najít i lehčí medoviny s 9-11% a naopak silnější okolo 15%. V každém případě se ale raději vyhýbejte medovinám s udávaným množstvím alkoholu přes 15% - v tom případě s největší pravděpodobností alkohol nevznikl kvašením, ale byl do medoviny uměle přidán (To prozradí složení výrobku). Také určitě neplatí, že medovina je pouze velice sladký nápoj. Podobně jako u vína, existují medoviny suché, polosuché, polosladké a sladké a každý si tak může vybrat dle svých preferencí
  • Doba a způsob zrání – zatímco i standartní medovina po skončení kvašení ještě dozrává mnoho měsíců, archivní medoviny zrají v dubových sudech i několik let. Při zrání zároveň získávají svou charakteristickou chuť typickou pro druh dřeva, ze kterého je sud vyroben.

Pokud se chcete o rozmanitosti chutí a vůní medoviny dozvědět více, ideální příležitostí je se přihlásit na některou z řízených degustací medoviny, které se v ČR konají například v Muzeu medoviny, Na Zderaze 14 na Praze 2. Zde dostanete během jednoho večera příležitost ochutnat mnoho různých vzorků, vše se zasvěceným komentářem odborníka, který vás bude degustací provázet.

Jakou medovinu vybrat pro jakou příležitost 

Jelikož medoviny mohou mít opravdu různé vlastnosti a chutě, nelze ukázat na jednu, která je jednoznačně nejlepší. Každému chutná trochu něco jiného. Ideální je například vědět, zda dotyčnému chutnají spíše suchá či sladká vína, zda má rád med a případně jaký, zda preferuje spíš jemnější nebo výraznější chutě případně, zda ocení, když jsou v nápoji co nejvíce zachovány všechny přírodní látky. 

Nicméně i když přesně preference obdarovaného neznáme, existují určitá obecná doporučení, kterými se při výběru medovin můžeme řídit. Na základě našich zkušeností jsme proto pro vás sestavili zjednodušený návod, kterým se můžete řídit:

  • Dárek pro tatínka či pro dědečka. Muži mívají často v oblibě sušší medoviny a nevadí jim ani silnější a výraznější chutě. Můžeme tak například volit přírodní medoviny z lesního medu, výrazněji prokvašené suché medoviny nebo kořeněné a bylinné medoviny (staročeská, knížecí, bylinná hořká nebo chmelová).
  • Dárek pro maminku či babičku. Samozřejmě to tak neplatí vždy, ale ženy mají  často rády i sladší medoviny a výběr pro ně tak bývá jednodušší. Můžeme volit například dárková balení výborných slovenských přírodních medovin, které opravdu chutnají krásně po medu. Z kořeněných chutnají například medoviny skořicové či zázvorové nebo bylinné levandulové. Chybu určitě neuděláte ani výbornou medovinou z akátového medu nebo nějakou sladší medovinou ovocnou (např. rybízovou).
  • Dárek při návštěvě známých. Při těchto příležitostech často hraje významnou roli nejen chuť, ale i celková prezentace a první dojem z dárku. Doporučujeme proto  vybírat ze speciálních a archivních medovin, kde i samotný vzhled láhve odpovídá slavnostnější príležitosti. Velmi kvalitní design mají zejména slovenští výrobci. K dostání jsou i medoviny v ručně malovaných lahvích, které se budou krásně vyjímat v jakémkoliv domácím kabinetu.
  • Dárek pro kolegu či obchodního parnera. Stejně jako u kategorie výše bychom volili archivní a speciální edice medoviny, které jsou dlouhodobě vyzrálé, zejména tradičně v dubových sudech. Určitě také uděláte dojem, pokud darujeme medovinu, která se pyšní titulem nejlepší medovina světa (který je udělován každé dva roky na celosvětovém setkání výrobců), nebo jiným prestižním oceněním.
  • Dárek pro mimořádné a sváteční události. Pokud chceme něco opravdu výjimečného, můžeme koupit medovinu, která běžně není k dostání, třeba limitovanou edici. Může se jednak o omezené počty lahví z barikových sudů, ale i archivní lahve medovin, které se již třeba dlouhé roky nevyrábí. Cena takových medovin je vyšší, ale odpovídá jejich hodnotě.
  • Dárek pro znalce. Volíme medoviny od menších výrobců, které nejsou běžně k dostání, ale které mají často úchvatné příběhy a unikátní chuť. Sáhnout můžeme i po nějaké zajímavé medovině ze zahraničí. Výbornou volbou je také darování poukazu na speciální degustaci medovin, kde může obdarovaný ochutnat mnoho zajímavých a netradičních vzorků.
  • Medovina na popíjení s přáteli. Na nějaké oslavě, chatě a popíjení ve větší skupině přátel poteče jistě medovina proudem, pokud ji přivezete. Pro tyto příležitosti proto doporučujeme koupit kvalitní stáčenou medovinu, která je cenově výhodná a kterou si můžete odnést v litrových či dvoulitrových lahvích.
  • Medovina pro novomanžele. V minulosti se medovina dávala novým párům jako svatební dar a tolik, aby jim vystačila i na několik týdnů. Měla podpořit úspěšné zplození potomka a v takovém případě byl pak medovinař dodatečně bohatě odměněn. Je to krásná tradice, ke které bychom se mohli navracet. V tomto případě volte opravdu prvotřídní medovinu, dozrávanou v dubových sudech a polosladkou. Kvůli většímu objemu a nápaditosti doporučujeme zvolit například skleněný demižon, který nebude jen na jednu noc.

Pokud si nejste jisti, je určitě nejlepší zajít do specializovaného obchodu s medovinou, jakým je například pražské Muzeum medoviny, kde Vám obsluha ráda s výběrem vhodného dárku poradí a kde zároveň budete moci před koupí vámi vybranou medovinu přímo ochutnat. Nedoporučujeme medovinu kupovat bez ověření kvality, složení a předchozího ochutnání.

Navíc jsou i další dvě výborné možnosti, jak někoho obdarovat medovinou, aniž byste si museli lámat hlavu s výběrem:

  • Darujte poukaz na nákup medovin. Obdarovaný si může přijít sám medovinu vybrat (například v Muzeu medoviny je k výběru více než 70 různých druhů medovin). Navíc se při návštěvě prodejny ještě dozví i něco o její výrobě. Cenově se dárkové medoviny pohybují tak od 250Kč výše, volili bychom proto například poukaz v hodnotě 500Kč. To zaručí, že si dotyčný bude moci vybrat opravdu tu nejlepší medovinu a zbylou částku pak třeba použije na med či další užitečné medové produkty.
  • Darujte poukaz na degustaci medovin. Obdarovaný dostane jedinečnou příležitost, jak poznat medoviny v celé šíři jejich chutí. Během degustace ochutná 10-15 pečlivě vybraných vzorků medovin (výběr lze přizpůsobit preferencím a předchozím zkušenostem), pozná příběhy výrobců a dozví se o její výrobě i historii. V ČR se degustace medovin konají zejména v Medovinárně, Na Zderaze 14 na Praze 2.

A nezapomeňte, kvalitní medovinou můžete udělat radost nejen svým blízkým, přátelům anebo kolegům či obchodním partnerům, ale také sobě!

Martin Dienstbier, Jiří Pouček, Muzeum medoviny

Obrázky k článku