Než jsem se před lety rozhodl prodávat medovinu, začít s e-shopem a otevřít kamennou prodejnu, předcházely tomu tisíce najetých kilometrů a dlouhé roky setkávání se s výrobci. Osobně jsem navštívil možná stovku výrobců a včelařů. Abych mohl vybrat kvalitní medovinu, někomu dalšímu ji doporučit, dychtil jsem po příběhu a výrobních detailech. Za ty roky jsem si s mnoha dodavateli vytvořil velmi dobré i přátelské vztahy. Těším se na každé setkání s těmi, kteří umí vyrobit opravdu skvělou, chutnou a kvalitní medovinu. Přesně takové produkty jsou bohatstvím naší krásné země.

Prostor Medovinárny je nám malý na větší řízené degustace, navíc je teď pořádat nemůžeme. Rozmach online streamování zejména poslední rok vybízí k tomu, abychom tímto způsobem umožnili setkání s výrobci vám všem i od Prahy vzdálenějším.

Online povídání o medovině - archívní medoviny - 29.4.

Často dostávám otázky: Co je vlastně archívní medovina? Má to jednoduchou odpověď? Rozlišujeme archívní, barikové medoviny a co ty dozrávané s dřevěnými chipsy? Kam se řadí, jak se na ně díváme? K tomuto tématu mě inspiroval jeden dotaz v posledním živém vysílání. Příští čtvrtek 29.4. od 20:00 vám tedy naživo představím několik archívních medovin včetně novinek a popovídáme si na toto téma. Současně opět zodpovím vaše otázky v chatu, ale své dotazy můžete psát předem na e-mail Medovinárny: info@medovinarna.cz a to na témata, která vás zajímají ohledně medovin a naší nabídky. Délka vysílání streamu bude cca 30-60 minut dle množství vašich dotazů a interakcí přes chat.

Odkaz na stream - archívní medoviny 29.4 od 20:00

Živý stream v Medárně Hrádek - 11.5.

V úterý 11. května od 20 hodin natočíme přímo ve výrobně Hrádecké medoviny v Hrádku u Pacova rozhovor s Vítězslavem a Markétou Krejčovými. Dozvíme se, jak začali včelařit, vyrábět medovinu, jaká byla cesta k medovině vyráběné studenou cestou, jaké je to rozhodování, zda vyrábět sladkou nebo suchou medovinu. Osobně jsem od počátku sledoval celý vývoj výroby Hrádeckých medovin, koštoval mnoho vzorků a nyní se celý příběh můžete dozvědět i vy po internetu přímo z první ruky. Na tenhle stream se velice těším. Připravte si určitě také dotazy do chatu nebo pište předem na e-mail.

Odkaz na stream - živě z Medárny Hrádek 11.5. od 20:00

Pokud si chcete zajistil vzorky Hrádecké medoviny na živý stream a ochutnávat s námi, ale v teple domova, vyberte si na našem e-shopu a objednejte nejpozději v pondělí 10.5. dopoledne. Kurýr doručí v úterý.

Někdy na přelomu května a června uvítám v naší prodejně na živém rozhovoru výrobce Hřebečské medoviny. Termín vysílání ještě budeme ladit s termíny stáčení jedné jejich novinky:) Takže sledujte příští začátkem května newsletter.

Průzkum - jaké další výrobce pozvat do online pořadu?

Přibližně každý měsíc bych vám rád nabídnul rozhovor s některým z výrobců medoviny. Nyní můžete hlasovat a spolurozhodnout, koho a jak rychle pozveme do online vysílání. Hlasujte zde.

Předchozí záznamy vysílání můžete vždy dohledat na YouTube kanále Medovinárny. Například ten s Radomírem Dvořákem o medovině a medových vínech z Křivoklátska a Rakovnicka.

Prodloužení otevírací doby kamenné prodejny

Často někteří z vás nestíhají z práce zajít nakoupit nebo vyzvednout své objednávky, tak jsem se rozhodl prodloužit otevírací dobu až do 19 hodiny. Současně je tu možnost po přechozí domluvě vyzvednutí objednávek již od 12 hodiny, kdy kompletujeme objednávky. Doplňuji jen, že máme otevřeno zatím v pondělí a ve čtvrtek, tedy od 13 do 19 hodin.

Hned, jak dojde k většímu rozvolnění společenského života, otevření barů a vináren, bude otevírací doba prodejny rozšířena alespoň na 3 dny v týdnu.

Kompletní nabídka ze Slovenska (barrique medoviny, Summer Kiss)

Tento týden jsme pro vás zajistili nové zboží ze Slovenska a doplnili vše, co již bylo vyprodané. Chtěl bych zdůraznil, že máme opět Tekovskou medovinu Barrigue, Tradiční medovinu Tomka i ve skleněných demižonech i čerstvě naplněnou sarži borůvkové Craft Včeloviny Summer Kiss. V kanystrech máme nyní zajímavou rybízovou Včelco medovinu uloženou od roku 2018. Hodně se liší od klasické edice v lahvích. Veškerého zboží je nyní dostatek. Mohu vám také prozradit, že jsem ochutnával vzorek nového Pimentu od Včelco. Ano, vykvasili první vinnou medovinu a těšit na ni můžete  oficiálně koncem jara.

Levandulová medovina 

Po 2 letech se Pleva vrací opět s touto vynikající limitovkou 🐝 Neváhej a sosej.. My jsme ji hned vyzkoušeli a dáváme 10/10 :) Jelikož nemůžeme servírovat ochutnávky na baru naší degustační prodejny, tak nám musíte věřit, že je tak dobrá a musíte si ji rovnou objednat. Na e-shopu ji zakoupíte za 235 Kč.

Tato medovina byla založená v roce 2019 a stáčela se nyní na sklonku zimy. Odkvetlá usušená levandule byla naložena rok v medovině kvašené z květového medu. Stejně jako první edice v roce 2019, je i tato neskutečně vydařená a doporučujeme.

Odín - předobjednávky španělské medoviny

V květnu opět plánujeme dovézt svěží lehlé medoviny ze Španělska od výrobce Hidromiel Odín. Kromě již vyzkoušených druhů Odin a Loki, bude k dispozici nová medovina Mjolnir se zázvorem a mátou. V případě objednání do 30.4.2021 nabízím 10% slevu při nákupu 5 a více kusů, tj. cenu jako při nákupu po kartonech. Napište na e-mail: info@medovinarna.cz

A protože se mnozí ptáte, kdy už budeme moct pořádat degustace? Hned, jak bude zveřejněný termín rozvolnění pro bary a vinárny, vyhlásíme jako loni akci Medotvírák. Takže sledujte naše novinky, Facebook, Instagram a vše se včas dozvíte.

Brzký druhý pokus o příchod jara přeje Vám všem
Jiří Pouček

Obrázky k článku