Soutěž MEDOVINA ROKU - oceněné medoviny ochutnáte v Brně i v Praze
- 29. dubna 2017
Muzeum medoviny spolupořádá soutěž tradičních medovin, která proběhne začátkem května v Brně. Jedná se o první velkou celostátní soutěž důsledně zaměřenou na tradiční výrobu.
Během mnoha včelařských akcí se po celé republice konají nejrůznější lokální soutěže medovin. Na jedné hromadě často mezi sebou soupeří medoviny neochucené, kořeněné, ovocné, mnohdy jsou do soutěží běžně připouštěni i komerční výrobci, kteří medovinu doslazují, dolihovávají a dochucují aromaty. Začátkem roku mě přišla nabídka, zda bych se podílel na obnoveném ročníku soutěže medovin, která se dříve konala v Brně, s cílem posunout ji na vyšší úroveň. Nemohl jsem to přeci odmítnout!
Oslovili jsme desítky výrobců komerčních i domácích v České republice a již v pátek 5.května zasedne odborná komise složená z téměř desítky členů, kteří ohodnotí medoviny v mnoha kategoriích. Výsledky budou prezentovány ve dnech 11.-14. května během Včelařské výstavy v Brně na BVV. Návštěvníci budou moct vzorky ochutnat a dozvědět se výsledky. Některé výherní medoviny od komerčních výrobců bude možné i na místě zakoupit.
Pokud se do Brna nedostanete, zajistili jsme, že bude možné oceněné medoviny ochutnat i následující týden v Praze, a to u nás v Muzeu medoviny. Přijde od úterý do pátku 16.-19. května na naši degustační prodejnu. Více informací.
Soutěž zmapuje výrobu medovin u nás
Do tohoto velkého medové klání nám k dnešnímu dni přišlo od výrobců téměř 70 vzorků, které budou soutěžit ve 4-5 kategoriích. Jsme zvědaví, jak si v celkovém hodnocení budou vedle sebe stát medoviny z domácí malovýroby a medoviny komerční. Které budou hodnoceny lépe? Jaká medovina zvítězí napříč kategoriemi? Jsme napjatí!
Některé informace už víme. Např. kolik výrobců v dnešní době vyrábí medovinu studenou cestu, kolik vaří? Liší se to u jednotlivých druhů medovin? Je upřednostňována "přírodní" medovina nebo kořeněno-bylinková? Kolik objevíme zajímavých ovocných medovin, či dalších méně běžných druhů jako cyser či bragot? Kdo nechává zrát medovinu v dubových sudech? To vše se během prezentace také dozvíte!
Nenechte si ujít jedinečnou příležitost ochutnat desítky nejlepších českých medovin. Těšíte se s námi? Přijedete do Brna nebo přijdete na ochutnávku v Praze? Napište nám! A pomozte nám tuto akci zpropagovat a přepošlete známým!
Založili jsme také facebookovou událost, přihlašte se k odběru z našich FB stránek.
Přeji krásné dny!
Jiří Pouček
Muzeum medoviny