Poslední roky přicházejí mnozí výrobci s novinkami, kde se často jedná o medoviny dozrávané tradičně v dubových sudech. Jinak jsou běžně v dnešní době medová vína dozrávaná v plastových nádobách či nerezových tancích. Mezi asi nejprodávanější medoviny s dotekem dubového dřeva patří u nás Staročeská medovina a ze Slovenska Včelovina Špeciál.

Před vánocemi však nabídku medovin rozšířili další archívní kousky, které doporučujeme ochutnat, anebo využít jako velmi hodnotný dárek, který udělá dojem pod vánočním stromkem. Dosud jsme je moc neprezentovali a dnes tedy je, bych řekl, nejvyšší čas je ohodnotit. Mnohé jsme navíc ochutnali před pár dny či hodinami.

Novinky z dubového sudu

Musíme přiznat, že novinky z řad archívních a limitovaných edicí medovin se na nás hrnou stále hlavně ze Slovenska. Mezi tyto exkluzivní vzorky letošní zimy rozhodně patří:

Beramed Tekovská medovina barrique

Tekovskou medovinu z Topolčianek jste si velmi oblíbili během našich akcí a tak jsme s velkým nadšením přivítali i tuto speciální edici. A opravdu nezklamala. Ve francouzském dubu zrála Tekovská medovina 8 měsíců, což ji přidalo výrazné aroma a zařadilo mezi ty nejexkluzivnější vzorky v naší nabídce. Kvašení probíhalo při teplotě pod 10°C za použití kombinace několika druhů kvasinek.

V prodeji v ČR jen u nás v Muzeu medoviny!







Včelco Včelovina Špeciál (Retro edice)

Včelovina Špeciál získala v roce 2013 v Kyjevě titul Nejlepší medovina světa. Je dozrávaná v dubových sudech, vykvašená ze tří druhů slovenských medů. Výrazné kouřové aroma dubu prokresluje medovou chuť s náznakem vanilky, čokolády a sušených ovocných plodů. Včelco přišlo letos na podzim se speciální keramickou lahví, luxusně designově provedenou, s patentním uzávěrem. Dárek pro výjimečné příležitosti je hotov.





Včelco Včelovina Barrique 2015 (Limitová edice - Jack Daniel's)

Ve slovenské Smolenici dozrávají Včeloviny také v barikových sudech, které zanechávají na každé sarži originální rukopis. Měli jste možnost ochutnat medoviny z nejrůznějších druhů dubů, ale asi nejoblíbenější jsou edice dozrávané v sudech po whisky. Předvánoční edice Včeloviny je typická výrazným nádechem whisky Jack Daniel's a stojí za to aspoň ochutnat.



Další speciality a luxusní medoviny

Včelco Včelovina Grand Reserve 2013

Opět jsme zpátky ve slovenské firmě Včelco, které má nejširší nabídku limitovaných edicí medovin. Pokud dobře počítám, tak Grand Reserve Včelovina 2013 je již 3. edicí (2007 a 2010). Je výrazně vyzrálejší než klasická edice, tato dozrává v nerezovém tanku celé 3 roky. Delikátní jemná medovina s plnou chutí může být také velmi pozorným dárkem.


V prodeji je oficiálně od tohoto týdne!



Apimed Medovina z agátového medu barrique (aktuální držitelka titulu Apimondia "Nejlepší medovina světa")

Tato barrique medovina není novinkou, je na trhu již více než 3 roky a od té doby obdržela mnohá ocenění. Nejlepším ohodnocením je určitě titul, který získala loňský rok v Jižní Koreji, kdy převzala pohár s oceněním "Nejlepší medovina světa" od své sousedky Včeloviny Špeciál.




Včelia farma Zajíček Záhorácká medovina

Vždy jsem rád, když mohu pochválit výjimečnou práci od zcela malého výrobce. Z dubového sudu, z nejkvalitnějších medů vlastní produkce a v krásné ručně malované skleněné lahvi, je toto opravdu výjimečný dárek. Skoro škoda otevřít a vypít:) Máme na prodejně posledních několik lahví, které můžeme nabídnout.

 


Ivana Bakrlíková Hřebečská medovina staročeská archívní

Velmi intenzívní výrazná medová chuť v kombinaci s 17ti druhy koření a bylinek je výsledkem 5ti letého dozrávání v dubovém sudu.

Pokud hledáte opravdu skladkou, výraznou a bohatou chuť medoviny pro výjimečné příležitosti jako dezertní pití, volba pro hřebečskou archívní je jasná.




Jaroslav Lstibůrek Medové víno z Českého lesa - kaštanové (balení s kaštanovým medem)

Jaroslav Lstibůrek z Pasečnice u Domažlic poslední dobou stále více pracuje na vytváření rozličné nabídky medovin. Novinkou pro letošní zimu je nová speciální edice medoviny vykvašené z kaštanového medu, která je přímo prodávaná s malým balením kaštanového medu. Můžete tak srovnat chuť kaštanového medu a medoviny, která byla přímo z tohoto medu za studena prokvašená. Je tudíž v nejvyšší možné míře zachováno aroma a chuť jednodruhového kaštanového medu i v medovině. A to se jen tak někde nezkusí! Dobrá práce, jen tak dál.
 

Včelco Bobulka ríbezľová

Nabídku výjimečných druhů medovin uzavírá melomela. A kdo čte pozorně naše články, už ví, že se jedná o ovocnou medovinu, v tomto případě kvašenou s rybízovou šťávou s bobulemi. 

Tato specialita se prodává je u nás v Muzeum medoviny a máme poslední lahve skladem.






Pojďte nakoupit či jen ochutnat?

Všechny výše uvedené medoviny máme stále skladem.

Kromě toho i spoustu medů od menších komerčních včelařů. Z doplňkové nabídky nejvíc letí mandlová medutela.

Otevírací doba před vánocemi:

Prodlužujeme otevírací dobu již od 13 hodin a máme otevřeno i v pondělí.

pondělí-pátek: 13-20hod
Adresa: Na Zderaze 14, Praha 2

Poslední řízené ochutnávky v letošním roce

Středa 21.12. od 18:00 Řízená degustace medovin (přihlašte se předem na webu)
Črtvrtek 29.12. od 18:00 Řízená degustace medovin (přihlašte se předem na webu)

Těšíme na vaši návštěvu,
a doufám, že vám vyřešíme alespoň nějaké starosti s vybíráním dárků.

Krásnou zlatou adventní neděli Vám přeje

Jiří Pouček
zakladatel projektu Muzeum medoviny

Obrázky k článku