Josef Vala

CZ39

Malovýroba kralické medoviny - 5 druhů

Česko

Fotografie

Příběh výrobce

Medovina známá z legend jako nápoj bohů je tradiční slovanský nápoj...

medovina

metheglin

Josef Vala: Kralická medovina světlá
CZ3901

Kralická medovina světlá

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Sladký nápoj čistě medové chuti, vůně a zlatavé barvy.

Josef Vala: Kralická medovina slámová
CZ3903

Kralická medovina slámová

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

lahodný nápoj zlatavé barvy, čistě medové chuti

Josef Vala: Kralická medovina tmavá
CZ3904

Kralická medovina tmavá

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Již první doušky upoutají svou harmonickou chutí, která zanechá dlouhý a příjemný zážitek, jenž si Vás podmaní.

CZ3905

Kralická medovina ořechová

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná ořechová

Ostřejší chuť medoviny po macerovaných vlašských ořechách a přidaném koření příjemně překvapí každého konzumenta, převážně muže.

přírodní

Josef Vala: Kralická medovina akátová
CZ3902

Kralická medovina akátová

Sladká vyvážená chuť akátového medu spolu s kořením tvoří nezapomenutelný zážitek nejen pro ženy

Výroba medoviny

Doba zrání Kralické medoviny je přibližně 1 rok. K zvýrazněné chuti a charakteristické vůně medovina dále zraje ve sklepních prostorách. Při výrobě nejsou použity žádné chemické konzervační látky a z tohoto důvodu se jedná o čistě přírodní produkt.

Doporučujeme medovinu uskladňovat v chladnu a spotřebovat do 2 měsíců od data plnění. Při vyšších teplotách by medovina mohla začít opět kvasit. Případné usazeniny nejsou na závadu.

Pravidelně také prodáváme naše výrobky na Biojarmarku v Náměšti nad Oslavou, na veletrhu produktů kraje Vysočina v Jihlavě, na Horáckém jarmarku v Třešti, na farmářských trzích Koudelův talíř v Havlíčkově Brodu a dalších.

Naší medovinu a med můžete zakoupit v Kralicích nad Oslavou v areálu firmy Vala dřevostavby u prodejny SIKO.

Postup výroby

Kralická medovina je kvašený nápoj a při jeho výrobě dodržujeme následující postup výroby:

Med se rozmíchá ve vodě a krátce se povaří. Vznikne sladina s obsahem cukru, která obsahuje zhruba stejný podíl cukru, jako mošt u vín vysokých přívlastků. Na sto litrů medoviny se potřebuje asi 50 kilogramů medu.

Přidáním ušlechtilých kvasinek se nastartuje kvašení, které trvá dva až tři měsíce. Během této doby ušlechtilé kvasinky proměňují sladinu na „mladinu“ – nezralou medovinu. Na konci tohoto období aktivita kvasinek zpomaluje a kvasinky klesají ke dnu. V této fázi je medovina opticky neprůhledná, kalná. Mladina se následně stáčí do zracích nádob.

Následuje třetí fáze, během které mladina dozrává na konečnou medovinu. Tato část výroby trvá nejdéle a dává medovině její konečný ráz. Doba zrání Kralické medoviny se pohybuje v rozmezí 1 až 2 roky, ale některá medovina nám zraje i 5 let. Můžeme říci, že čím déle medovina zraje, tím je kvalitnější.

 

Komerční výrobce

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...