Jaroslav Lstibůrek

CZ21

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výraznější prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Česko
Domažlice

Fotografie

Příběh výrobce

Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4 letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.

Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.

Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz

V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.

medovina

metheglin

Jaroslav Lstibůrek: Medovina s příchutí chmele a zázvoru
CZ2101

Medovina s příchutí chmele a zázvoru

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná zázvorová

Velmi suchá medovina z květových medů Českého lesa doplněná výraznými tóny chmele a zázvoru.

přírodní

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa archivní
CZ2102

Medové víno z Českého lesa archivní

Medovina vyrobená za studena určená k dlouhodobé archivaci ve studených sklepích a pro výjimečné příležitosti.

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno kaštanové
CZ2105

Medové víno kaštanové

Medovina prokvašená z jednodruhového kaštanového medu z oblasti Českého lesa

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno květové
CZ2106

Medové víno květové

Medové víno z květového medu

melomela

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu
CZ2103

Medové víno z Českého lesa s příchutí rybízu

Příchuť: rybízová

Delikátní kombinace medoviny a ovoce, která potěsí ty nejnáročnější milovníky medoviny

cyser

Jaroslav Lstibůrek: Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“
CZ2104

Medové víno z Českého lesa s příchutí jablka „cyser“

Příchuť: jablečná

Jedinečná varianta kombinace cideru a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta

Výroba medoviny

Naší zásadou je, že medovinu vyrábíme z vlastního medu. Med považujeme za velice cennou potravinu, jejíž konkrétní kvalita závisí na spoustě vnějších okolností. Vlastnosti medu totiž věrně kopírují dění v přírodě a tak je prakticky vyloučené, že najdeme dva medy, které by byly zcela identické. Naší snahou je pak tuto různorodost a odlišnost přenést i do chuti a vůně medoviny. Díky vlastnímu včelaření máme dobrý přehled o  jednotlivých šaržích našeho medu. Značíme si datum, kdy a kde byl med vytáčen, jaké má základní chuťové charakteristiky, a další údaje podložené rozborem. Následně med skladujeme odděleně v malých šaržích a uchováváme jej zásadně v chladírně, aby si své cenné vlastnosti udržel po co nejdelší dobu. Je samozřejmé, že se při následné výrobě medoviny snažíme přenést různorodost takto získaných medů i do její chuti a vůně. Jak se nám to daří můžete posoudit sami. V sekci "Naše včely"  se dozvíte něco málo o našem včelaření.

Včelařství

V současné době máme 30 včelstev, která jsou umístěna na dvou stanovištích v Českém lese. Se včelami nekočujeme, protože to považujeme za příliš stresující zásah do jejich života. Oprávněnost tohoto názoru nám potvrzují zkušenosti včelařů z USA, kde je právě kočování považováno za hlavní příčinu hromadného úhynu včel. Radeji oželíme nějaké to kilo medu, abychom se mohli těšit ze zdravých a silných včelstev.

Komerční výrobce

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...