Česká včela

CZ18

Medovina je připravována podle historické receptury a je do ní přidáván chmel.

Česká včela, s.r.o.
Česko
Rakovník

Fotografie

medovina

metheglin

Česká včela, s.r.o.: Křivoklátská medovina
CZ1801

Křivoklátská medovina

Příchuť: bylinná chmelová

Výrobce je největším producentem cukrem doslazované a dolihované medoviny u nás.

dezertní medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá (zlatka)
CZ1802

Medovina zlatá (zlatka)

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
CZ1803

Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
CZ1804

Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
CZ1805

Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina klášterní
CZ1806

Medovina klášterní

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina sváteční
CZ1807

Medovina sváteční

Příchuť: bylinná chmelová kořeněná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá
CZ1812

Medovina zlatá

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
CZ1813

Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
CZ1814

Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
CZ1815

Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina hrušková
CZ1818

Medovina hrušková

Příchuť: ochucená

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina višňová
CZ1819

Medovina višňová

Příchuť: višňová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina zlatá
CZ1822

Medovina zlatá

Příchuť: chmelová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina mandlová
CZ1823

Medovina mandlová

Příchuť: mandlová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina ořechová
CZ1824

Medovina ořechová

Příchuť: ořechová

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina bylinná
CZ1825

Medovina bylinná

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina hořká
CZ1830

Medovina hořká

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina čertovská
CZ1831

Medovina čertovská

Příchuť: bylinná

Křivoklátská medovina

Česká včela, s.r.o.: Medovina archivní
CZ1832

Medovina archivní

Příchuť: bylinná chmelová

Křivoklátská medovina

Historie

Společnost byla založena v roce 1998. Hlavním předmětem činnosti byl výkup medu. V roce 2002 se společnost ČESKÁ VČELA s.r.o. začala zabývat také výrobou medoviny. Ve své výkupně v Rakovníku vykupujeme od včelařů med z křivoklátska a ten nejkvalitnější používáme pro přípravu medoviny. Medovina vyráběná za studena zachovává blahodárné látky obsažené v medu.

Abychom vyhověli všem příznivcům kvalitního pití, připravili jsme široký sortiment. Vánoce po celý rok, to je naše Zlatá. Zkapalněný lék na nervy, tak to je Bylinná. Mandlová a Ořechová Vás překvapí. Pro dlouhé zimní večery, pro sportovce na sjezdovkách je ideální Křivoklátská medovina, která se podává horká.

V roce 2011 byla zahájena výroba MEDÁNKU. Základ tvoří prvotřídní křivoklátský med, který je ochucen přírodním aroma. Naše firma splňuje všechny potravinářské normy EU.

Výroba medoviny

Medovina - nápoj z medu, nápoj našich předků. Opomíjený likér, který se právem vrací na výslunní.

Dovolujeme si Vám představit medovinu nového tisíciletí, která navazuje na tradice našich předků. Lahodný nápoj, od nového výrobce, založený na pečlivé výrobě z nejkvalitnějšího výběrového křivoklátského medu, prokvašený prvotřídní kvasnou kulturou.

Teď i Vy můžete ochutnat medovinu se značkou JAN HALADA.

Při výrobě byl použit starý recept, který byl aplikován do nejmodernější technologie. Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus. Z výše popsaných zásad výroby je zřejmé, že vyrábět kvalitní medovinu není jednoduchá záležitost a může si ji dovolit vyrábět pouze výrobce, který na to má odpovídající vybavení a má dlouholeté zkušenosti.

Medovina se vyrábí z vody, medu, bylin a koření.

Voda

O vlivu jakosti vody na výrobu medoviny se příliš často nehovoří. Již na sklonku minulého století konstatuje Hájek, že právě vodě je při výrobě vína medového "nutno věnovati úplnou pozornost". Hájek dále poznamenává, že "nejzpůsobilejší voda k vaření jest dešťová a čistá říční". Obecně můžeme konstatovat, že je nejlépe pro výrobu medoviny použít pouze čistou, pitnou vodu. Medovina JAN HALADA je vyráběna z nejkvalitnější vody čerpané z hlubokých artézských studní.

Med

Med je základní látkou pro výrobu medoviny. Včely ho vyrábějí přepracováním sesbíraných sladkých šťáv především rostlinného původu a ukládají jako své zásoby na zimní období. Je to nejstarší sladidlo užívané člověkem a po mnoho tisíciletí to byla sladící látka jediná. Od nepaměti plnil proto funkci složky nejrůznějších jídel a nápojů. Záhy se stal také hlavní surovinou či součástí kvašených nápojů.

Za med se označuje poživatina sacharidového (cukerného) charakteru, vytvořená společenstvími včely medonosné. Sesbírané sladké šťávy květů rostlin nebo různé výměšky, nacházející se na rostlinách, včely přeměňují a obměňují, obohacují vlastními specifickými látkami, zahušťují, ukládají do pláství a v nich nechávají dozrát.

Byliny a koření

Byliny a koření se aplikují v různých fázích výroby. Některé receptury popisují přidání bylin do roztoku v průběhu kvašení, v jiných se aplikují do dokvašovaného, resp. zrajícího nápoje. Přídavek je též možný pomocí koncentrovaných macerátů (výluhů) v roztoku lihu, který se v potřebném množství do výrobku přidá. Vyluhování trvá až pět dní. K dosažení co nejintenzivnějšího vyluhování bylin a koření se směsi obvykle melou.

Chmel

České zlato. Podle všech historicky dostupných receptur se do medoviny má přidávat chmel. A to jednak proto, že chmel má pozitivní vliv na zdraví člověka a také proto, že působí pozitivně při samotné výrobě medoviny. Chmel obsahuje látky, které podle vědeckých testů působí protirakovinně a blahodárně na zažívací trakt. Chmel se do naší medoviny přidává ve formě extraktu, protože je to nejjednodušší způsob aplikace chmelových látek a dosahuje se takto nejvyššího využití všech pozitivně působících složek chmele.

Technologie

Celý proces výroby medoviny je velice podobný výrobě vína. Odborníci se dodnes přou o to, který nápoj byl vlastně připravován dříve.

Suroviny smíchané v poměru, který je dán zkušeností a tradicí se zakvasí ušlechtilou kulturou kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Medový mošt kvasí několik týdnů pod dohledem odborníků a akreditované laboratoře. Po bouřlivém kvašení, které trvá 5 až 7 dní, dochází ke zmírnění kvasného procesu a po jeho ukončení přibližně po 4 až 7 týdnech je základ medoviny stočen do ležáckých tanků.

V ležáckých tancích, které jsou neprodyšně uzavřeny, medovina prochází samočisticím procesem a pomalu dozrává při nízkých teplotách, její chuť se zjemňuje a uhlazuje. Tato fáze výroby trvá někdy až půl roku. Určující pro ukončení celého procesu výroby není sama délka procesu, ale vyrovnanost chuti medoviny.

Správné načasování konce školení medoviny rozhoduje o její kvalitě. Vyváženosti chuti a vůně medoviny JAN HALADA se dosahuje přidáním několika druhů bylin a koření, podle originálních receptů.

Komerční výrobce

Jak poznat poctivou medovinu? Na co si dát pozor?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...