Medovina z květového medu má nejsvětlejší barvu. Barva, vůně a chuť je výrazně ovlivněna u jednodruhových medovin, u nichž se projevuje charakteristika medu z konkrétního zdroje nektaru.

Původ medu

Květový med je také označován za nektarový, často i za luční. Pochází totiž z nektaru rostlin, většinou z květů, ale též z mimokvětních nektárií. Tu sbírají včelky-létavky do medného váčku, v kterém přinesou do úlu asi 40mg sladiny. Tu předávají úlovým včelám, které řídký nektar o objemu asi 60-70% vody uloží do buněk a postupně jej přenáší a zahušťují a obohacují o výměšky svých hltanových šťáv. Vzniká med, který včely v buňkách zavíčkují při dosažení obsahu vody cca 18%. Med je pro včely zásoba energie pro bezsnůšková období.

Vlastnosti medu

Pyl v medu je cenným zdrojem bílkovin, esenciálních olejů a vitamínů. Květové medy obsahují více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza) a hodně pylových zrnek. Med je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu můžeme pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.

Květový med je zlatavé barvy a má sladší chuť med lesní. Právě díky vysokému obsahu glukózy med rychle krystalizuje, což je typická vlastnost značící pravost medu.

Katalog

Novinky