Medoviny z tmavého medu nejsou tak běžně vyráběné jako medoviny z květového nebo smíšeného medu. Chuťově si uchovávají typické znaky medovicového medu. Jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Přestože může včelař s jistým úsilím získat i jednodruhový lesní med (smrkový, jedlový, dubový..), lesní jednodruhové medoviny se nevyrávějí.

Původ medu

Lesní med je tmavý a jeho původ je odlišný od medu nektarového, často se také nazývá med medovicový. Pochází totiž z medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz (mšice, červci, mery, puklice a další). Tento rozličný lesní hmyz se se živí mízou proudící v rostlinných pletivech, které nabodávají a mízu z ní nasávají. Míza je bohatá na živiny, zejména cukry, naopak méně je přítomno bílkovin. V období rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin a tak nasátou mízu filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) vypuštějí z těla. Někteří producenti medovice se váží na konkrétní druh stromu. Sladkou medovici, která ulpí na listech rostlin, sbírají kromě včel i mravenci. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka.

Vlastnosti medu

Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Katalog